- Saç Bakımları
- -
- 26 Mayıs 2016
Ayak Bakımı
Ayak Bakımı Nasıl Yapılır?
Nasır Bakımı:
Tırnaklar:
Ayak sağlığını sağlamanın en elzem unsurlarından birisi ve belki de en başta geleni tırnak sağlığıdır ve bakımı gelir. Ayak tırnaklarının düzenli olarak kesilmesi gerekir. Bu kesim mutlaka düz kesim olmalıdır ve kesinlikle dipten bir kesim yapılmamalıdır. Kısa kesilmiş olan tırnaklar parmak uçlarında batık oluşumuna yol açar ve çok daha sıkıntılı problemlere sebep olurlar. Uzun tırnaklar ise ayakkabıların etkisiyle batık oluşumuna neden olabilir. Yaz aylarında özellikle açık ayakkabı giymek daha sağlıklı olacaktır. Eğer ayaklarda yara oluşumu, kesik, tahriş gibi oluşumlar varsa bu durumda açık ayakkabı giyinmek enfeksiyon riskini doğuracaktır.
Ağrılar ve Yorgunluk:
Gün içerisinde fazla yürünmüş ve ayakta kalınmış ise ayaklarda yorgunluk hissi çok doğaldır. Yorulmuş ayaklar buzlu suya koyulup 10 dakika kadar dinlendirilir ve ayakların rahatlaması sağlanır. Hemen arkasından lavanta yağı ya da Hindistan cevizi yağı ile masaj yapılarak ayakların çok daha fazla rahatlaması sağlanır. Ayak altındaki bazı noktalara yapılacak baskı ve parmakları açma germe gibi bazı takım masaj uygulamaları ile ağrılar ve yorgunluk hissi azaltılabilir.
Ayak Kokusu:
Terlemiş ve ayakkabı içerisinde saatlerce o şekilde terli ve nemli kalmış ayakların kokması doğal bir durumdur. Eğer bu koku egzama ve mantar gibi sebeplerden ötürü oluşmuyorsa çok fazla dert edilecek bir durum yoktur. Eve gelindiğinde ayaklar soğuk suda 5 dakika kadar dinlendirilir ve yorgunluğu alınır. Ardından ayaklar bol sabunlu su ile yıkanır ve nemlendirici bir krem sürülür. Oluşan koku gidecektir. Özellikle yaz aylarında her akşam eve gelindiğinde bu uygulamanın yapılması faydalı olacaktır. Diğer bir ayrıntı da aynı ayakkabıların art arda uzun süre giyilmemesi olacaktır. Mümkünse bir ayakkabı haftada 3 defadan fazla giyilmemelidir. Bu sayede ayakkabıların havalandırılması sağlanmış olunacaktır. Eğer ayakkabılar deriden imal edilmiş ise derinin koku yapıcı özelliği olduğundan ayakkabıların havalandırılması balkonda yapılmalı ve 2 – 3 saat kadar dışarda bekletilmelidir.
Seçilecek ayakkabılar çok sıkı olmamalıdır.
Büyük ya da küçük ayakkabı giyilmemelidir.
Uzun süre boyunca topuklu ayakkabı giyilmemelidir.
Gün içinde ayakta çok fazla kalınacaksa ya da yapılan meslek ayakta çok kalmayı (öğretmen vb) gerektiriyorsa topuklu ayakkabılardan uzak durulmalıdır.
Ortopedistler öğretmen ve benzeri mesleklerde çalışan kadınlara topuklu ayakkabı giymemelerini söylemektedirler.
Topuklu ayakkabı sadece ayak değil bacak, bel ve omurilik sağlığı açısından da sakıncalıdır.
Topuklarda oluşan çatlamaları önlemek için alınan her duştan sonra nemlendirici krem ve lavanta yağı gibi doğal ürünlerle masaj yapmak çok faydalı olacaktır.
Topuklar bu sayede nemlendirilmiş ve yumuşatılmış olacak ve deri rahatlatılacaktır.
Duş esnasında topuklara ponza taşı uygulaması yapmak ihmal edilmemelidir.
Bu sayede topuklardaki ölü deriler temizlemiş olunacak ve alttan sağlıklı derinin gelmesi sağlanacaktır.
Giriş kısmında da belirtildiği gibi ayaklar en az saç bakımı kadar, cilt bakımı kadar özen gösterilmesi gereken yerlerdir. Fakat ne yazık ki en az ilgi gösterilen yerler de ayaklardır.