Dudaklarda Uçuk ve Tedavisi

Dudaklarda Uçuk ve Tedavisi
  • 1 Star
    Loading...

Dudak Uçuğu Tedavisi

Uçuk halk arasında korkudan, stresten veya endişeden çıktığına inanılan dudak etrafında nadiren ağız içinde içi su toplamış minik kabarcıklar halinde başlar. Virüslerden meydana geldiği için bulaşıcıdır.

 

Uçuğun Çıkmadan Önceki Belirtileri Nelerdir?

Aslında çıkmadan önce karıncalanma, yanma, kaşınma ve sızlama şeklinde kendini belli etmeye başlar daha sonra şişer ve içi sıvı dolu olan minik kabarcıklar meydana gelirler. Bu olaylar gerçekleşirken kişi gülerken, yemek yiyip, bir şeyler içerken acı verir. Zaman geçtikçe kurur ve çatlar ve sızlar ve açılarak görüntüyü bozan bir yara haline dönüşür.

 

Uçuk Nasıl Bulaşır?

Aslında virüsler nedeni ile oluşan bu rahatsızlık tükürük ve yakın temas yolu ile bulaşmaktadır. Uçuk virüsünü taşıyan herkeste uçuk olmayacağı için tedbir almak son derece zordur. Genel de bu virüsü çocukken ediniriz. Bu yüzden çocukları öpmek ve yanaklarını sıkarak sevmek virüsün bulaşmasına neden olmaktadır.

Bunların yanında öpüşmek, bardak, çatal-kaşık, havlu, makyaj malzemesi ve tıraş bıçağı gibi benzer eşyaların insanlar ile paylaşılması da uçuk virüsünün bulaşmasına neden olabilmektedir.

Uçuğa dokunup ellerinizi dikkatlice yıkamadıysanız vücudunuzda dokunduğunuz diğer yerlere bulaşmasına da sebep olabilirsiniz. Uçuk virüsü kolay bulaşabilen bir virüs olduğu için uçuk problemi de son derece yaygın bir sorundur.

 

Uçuk Neden Çıkar?

Uçuğun nedeni olan virüsler vücudunuzda var ise stres bu virüsü tetikler ve bağışıklık sisteminizin zayıf düşmesi ile tekrar ortaya çıkabilir. Diğer uçuk tetikleyiciler ise şu şekildedir;

  • Adet dönemindeki stresli haliniz
  • Ağır diyabet
  • Geçirilen ameliyat
  • Aşırı A vitamini alınması
  • Hamilelik ve bunun bir sonucu olan hormonal değişimler
  • Kansızlık, stres, uykusuzluk, yorgunluk, yüksek ateş, enfeksiyonlar
  • Aşırı Alkol tüketimi, Sık sık farklı insanlar ile cinsel birliktelik, güneşte uzun süre kalmak, egzama, ciddi yanıklar, kemoterapi gibi vücut direncini düşürecek tüm etkenler uçuk çıkması nedenleri
Dudaklarda Uçuk ve Tedavisi

Dudaklarda Uçuk ve Tedavisi

Uçuğu Nasıl Önleyebiliriz?

Uçuğu olan bireyler ile yakın temastan uzak durarak ve öpüşmekten kaçınarak tedbirimizi alabiliriz. Ayrıca ellerimizi sık sık yıkayarak ve başkalarının kullanmış olduğu havluları, makyajmakyaj malzemelerini kullanmayın, uçuk görünmese bile prezervatif kullanın, uçuklar ile temaslardan kaçının, ellerinizi yıkamadan genital bölgenize ve gözlerinize temas etmeyin. Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için güneş kremi kullanmaya özen gösterin.

Ağrı kesici ilaçlar uçuğun neden olduğu ağrıları azaltır, antiviral uçuk kremleri deri tarafından emilerek uçuklu bölgeye etki eder ve virüsün deriye zarar vermesinin önüne geçer. Lisin içeren gıdalardan tavuk, bira mayası, süt, patates, fasulye ve balık besinleri de bağışıklığı güçlendirerek dudaklardaki uçuk için tedavi olabilir.

Dudaklarda Uçuk ve Tedavisi

Dudaklarda Uçuk ve Tedavisi

Uçuk Kimlerde Çıkar?

Sık sık uçuk çıkıyorsa, uçuk bir bebek veya 6 yaşından küçük bir çocukta çıktı ise, bağışıklık sisteminizi zayıflatacak ilaçlar kullanıyorsanız örnek vermek gerekirse kortizon içeren ilaçlar denebilir, adet döneminde ve hamilelik döneminde uçuk virüsü taşıyorsanız aktif hale gelebilir.

 

OKUYUCU YORUMLARI