- Cilt Bakımı
- -
- 26 Eylül 2017
Ellerde Oluşan Lekelerin Sebepleri Nelerdir?
Ellerde Oluşan Lekeler
Ellerin üzerinde oluşan lekeler özellikle açık ten renkli kişilerde çok daha fazla görülür. Yıllar içerisinde güneş ışınlarına fazlaca maruz kalmış ellerde melanin yoğunlaşması oluşur ve ileriki yaşlarda ellerin üst kısmında kahverengi lekeler oluşmaya başlar. Kadınların bu konuyu çok daha fazla problem haline getirdiği bilinmektedir. Bu lekelerin oluşmasında başka etkenlerin de olduğu uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. El üzerinde oluşan bu lekelerin tamamen çıkarılması mümkün olmasa da kısmen etkisinin azaltılması mümkün olabilmektedir. Daha detaylı bilgileri konunun uzmanına danışarak aşağıda açıkladık.
Kahverengi Lekelerin Oluşma Nedeni Nedir?
Gebeliği önleyen hapların uzun süreler kullanılması
Hormonlarda oluşan düzensizlikler ve dengesizlikler
Kullanılan ve kullanılmakta olan birtakım ilaçların yol açtığı yan etkiler
Hamilelik
Karaciğerde oluşan hastalıklar
Yaşanan yoğun stres bu nedenlerin en başında gelenleridir
Yukarıda açıklanan etkenlerin ellerde kahverengi lekelerin oluşmasına yardımcı olduğu uzman hekimler tarafından belirtilmektedir . Ama gene de bu lekelerin ana sorumlusunun ne olduğu tam olarak henüz bilinememektedir. Oluşmuş lekelerin daha belirgin hale gelmesinde güneşe fazla maruz kalmanın, kimyasal bazı kozmetik ürünlerin bilinçsiz bir şekilde kullanımının etkili olduğu açıklanmıştır.
Uzman hekim kontrolünde kullanılacak birtakım yardımcı kozmetik ürünlerin yardımı ile oluşan lekelerin bazılarından kısmen kurtulmak ya da etkisini azaltmak mümkün olabilmektedir. Özellikle yaz dönemlerinde havuza ya da denize girilmeden önce kesinlikle yüksek koruma faktörlü kremler el yüzeylerine sürülmelidir. Destekleyici bitkisel ürünlerden de doktor tavsiyesi ile yararlanılarak lekelerin olumsuz görsel etkisini azaltmak mümkündür. Destekleyici bu ürünleri ve nasıl uygulanacağını aşağıda açıkladık.
Doğal Ürünler ve Uygulanışı
(*) 1 çorba kaşığı yoğurt ve 2 çorba kaşığı limon suyu bir kap içerisinde karıştırılır ve lekelerin üzerine sürülür. Kuruyana kadar beklenir ve saha sonra soğuk su ile eller durulanır.
(*) 1 adet orta boy kırmızı soğan rendenin en ince kısmı ile rendelenir ve suyu süzülür. Bu su 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi ile karıştırılır. Daha sonra pamukla lekelerin üzerine sürülür ve 15 dakika kadar beklenir ve sonrasında soğuk su ile eller yıkanır.
(*) 1 adet orta boy turp rendelendikten sonra üzerine 1 çorba kaşığı limon suyu dökülür ve iyice karıştırılır. Pamukla lekelerin üzerine sürülür ve 15 dakika beklendikten sonra eller yıkanır. ve sonra eller yıkanır.
(*) 2 çorba kaşığı sütle 1 çorba kaşığı hardal tozu iyice karıştırılır ve lekelerin üzerine sürülür.
(*) 1 adet orta boy patates ve 1 adet orta boy soğan püre haline getirilerek karıştırılır. Lekelerin üzerine sürülür ve kuruyana kadar beklenir. Sonrasında eller soğuk su ile yıkanır.
(*) Sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa lekelerin üzerine Hint yağı sürülür. Bu uygulama bir ay süresinde aralıksız devam ettirilmelidir. Lekelerin renginin açıldığı görülecektir.
(*) 2 çay kaşığı elma sirkesi 1 çay kaşığı portakal suyu ile karıştırılır ve pamukla lekelere sürülür.
(*) Karahindiba kökünün suyu çıkarılarak bu su lekelere sürülür. Bu uygulama her gün 2-3 defa yapılmalıdır.
(*) Salatalık ince rende ile rendelenir ve suyu süzülür. Bu suya 3-4 damla limon damlatılır ve lekelerin üzerine sürülür.
Yukarıdaki uygulamaların hepsi periyodik olarak uygulanmalı ve 20-30 gün süresince devam ettirilmelidir. Ancak bu şekilde olumlu katkıları ortaya çıkacaktır. Elbette yukarıdaki uygulamaların dışında da başka uygulamalar sıralanabilir. Fakat yukarıdakilerin herhangi birinin düzenli yapılması halinde ellerdeki kahverengi lekelerin görüntüsünde belirgin bir azalma olduğu görülecektir. Lekeleri ortadan kaldıracağını söylemek yanlış bilgi olur ama koyuluklarının çok daha hafifleyeceği net olarak görülecektir. Tüm bu uygulamalar düzgün ve özellikle yağsız beslenme ile desteklenmelidir. Güneş ışığına eller doğrudan maruz bırakılmamalı ve günlük yaşamda bile hafif koruyucu kremler sürülerek dışarıya çıkılmalıdır. Beslenme konusunda ise yeşil yapraklı sebzelerin bolca tüketilmesine özen göstermek gerekir. C ve E vitamini ve beta karoten açısından zengin bu sebzelerin yanında antioksidan özellikli gıdaların özellikle meyvelerin tüketilmesi de fazlası ile destekleyici olacaktır.