- Ayak Bakımı
- -
- 12 Nisan 2017
Saç Sağlığı İçin Vitamin ve Mineraller
Doğru miktarda vitamin ve mineral almak saç dökülmesini tedavi ederek, saç köklerini besler ve daha sağlıklı saçlara kavuşturur. Kadınlar için saç dökülmelerini tedavi etmenin birçok yolu vardır fakat erkeklerde saç dökülmesini tedavi etmenin nerdeyse tek yolu saç ekimidir.

Saç Sağlığı İçin Vitamin ve Mineraller
Saç sağlığı ile ilgili problemi olan insanlar genellikle saçlar için vitamin ve beslenmenin bir tedavi yöntemi olduğunun farkında değildirler. Mevsim değişiklikleri, stres, beslenme, kullandığınız ilaçlar, vitamin ve mineral eksikliği, demir eksikliği saç dökülmelerine yol açar. Doğru miktarda vitamin ve mineral almak saç dökülmesini tedavi ederek, saç köklerini besler ve daha sağlıklı saçlara kavuşturur. Kadınlar için saç dökülmelerini tedavi etmenin birçok yolu vardır fakat erkeklerde saç dökülmesini tedavi etmenin nerdeyse tek yolu saç ekimidir. Saç sağlığı için önemli vitamin ve mineraller şunlardır;
Saç Sağlığı İçin Vitaminler
Genç yaşlı, kadın erkek herkes etkileyici saçlara sahip olmak ister. Saçlarınızın yapısını, sağlığını ve kalitesini etkileyen en önemli besin vitaminlerdir. Peki, ihtiyacımız olan vitaminler hangileridir. İşte saç sağlığında önemli, rol oynayan saç dostu vitaminler;
A Vitamini
Hücreler genellikle çoğalmak için A vitaminine ihtiyaç duyarlar. Saç sağlığı gelişiminde rol oynayan sebumun üretilmesinde etkilidir. Sebum saç dersini nemlendirerek daha sağlıklı kalmasını sağlar. A vitaminin ana kaynaklarından bazıları, balık, et, yumurta, peynir ve yeşil sebzelerdir. A vitamini eksikliği saç dökülmesi ile birlikte birçok soruna yol açabilir. Eksikliği gibi fazla alınması da zararlı olabilir ve yine saç dökülmesi görülebilir.

Saç İçin Gerekli Vitaminler
E Vitamini
Kafa derisi dolaşımında etkin rol oynar. E vitamini oksidatif stresi önleyen bir antioksidandır. Saç uzamasında artış sağlar. Soya fasulyesi, ay çekirdeği, ıspanak, kuru fasulye, yeşil yapraklı sebzeler, badem, avokado, kabuklu yemişler E vitamini kaynaklarındandır.
B6 Vitamini
Doğal saç rengini korumak ve saç dökülmesini engellemek için yardımcı bir vitamindir. Karaciğer, organ etleri, sebzeler, tahıl ve tahıl gevrekleri, yumurta sarısı birer B6 vitamin kaynağıdır.
B3 Vitamini
E vitamini gibi kafa derisi dolaşımında etkili rol oynamaktadır. Tavuk, balık, hindi ve et birer B3 vitamin kaynağıdır.
B5 Vitamini
Saç dökülmesini ve saçların beyazlamasını önler. Saçın büyümesini sağlar. Sinir sistemine destek olur. Saç yapımını takviye edicidir. Bir mayası, tahıl ve tahıl gevrekler, yumurta sarısı ve organ etleri birer B5 vitamin kaynağıdır. Bir diğer adı Pantoteknik Asit (Pantenol)’tir.
B12 Vitamini
Hücre büyüme faktöründe rol oynayan B12 vitamini saç sağlığı açısından en önemli destekleyicidir. Hayvansal ürünler, yumurta, süt, tavuk, balık ve et en zengin B12 vitamin kaynaklarıdır.

Saç Bakımları
Biotin
Biotin saçlar için en etkili B vitaminidir. Biotin eksikliği sonucunda saç dökülmesi meydana geldiği tespit edilmiştir. Aynı zamanda saç uzamasında etkili ve beyazlaşmayı önlemektedir. Kreatinin üretilmesinde yararlıdır. Tam tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, deniz mahsulleri, eti, balık ve badem B vitamin kaynakları arasında yer alır.
C Vitamini
Saç sağlığı korunmasına yardımcı bir antioksidandır. Sterse karşı koruyucu bir etkisi vardır. Ayrıca vücut kolajen proteini üretmek için C vitaminine ihtiyaç duyar. Saçın büyümesi için ihtiyaç duyduğu demirin vücuda emilmesinde yardımcı olur. Yeşilbiber, çilek, kivi, ananas, domates, koyu yeşil sebzeler, patates ve turunçgiller C vitamin kaynaklarıdır.
D Vitamini
Yeni saç köklerinin oluşumunu sağlayan D vitamini eksikliği durumunda saçların zayıflayarak dökülmesine neden olmaktadır. Saçlar gibi kemikler için de oldukça önemli bir vitamin olduğu dolayısıyla düzenli olarak alınması gerekir. Vücut D vitamini ihtiyacını güneş ışınlarından üretmektedir. Aynı zamanda yağlı balıklar, süt ürünleri, patates, yumurta, bazı mantarlar ve morina karaciğer yağı da D vitamini katkılı kaynaklardır.
Protein
Saçın tamamı aslında proteinden ibarettir. Bu sebeple sağlıklı saçlar yeterli vitaminler sonucunda oluşur. Saçlar protein eksikliğinden oldukça etkilenir ve saç dökülmesine neden olur. Yumurta, kemik suyu, tavuk eti, somon kaliteli protein barındıran gıdalardır. Düşük kalorili diyetler sonucunda yeteri miktarda protein alınamaz. Bu sebeple diyetler de saç dökülmelerine neden olabilir. Yani kilolarınızla birlikte saçlarınızı da kaybedebilirsiniz. Saçlarınız dökülüyorsa ilk olarak vitamin ve mineral ihtiyaçlarını gidermeniz gerekmektedir.
Mineraller
Kişiler vücutlarının ve zihinlerinin iyi işlemesi açısından günlük vitamin ve mineral ihtiyacı konusunda bilinçli olmalıdır. Gerekli vitamin ve mineral ihtiyaçlarını düzgün karşıladığınız takdirde 2- 3 ay içerisinde faydasını görebilirsiniz. Bu sebeple tedavi süresince biraz sabırlı olun ve endişe etmeyin. İhtiyaç haricide yüksek dozlarda tüketilmesi de tedavi etmek yerine daha sağlıksız sonuçlar doğurabilir. Gerekli mineralleri şu şekilde sıralayabiliriz;

Saç İçin Mineraller
Kalsiyum
Saçın sağlıklı bir şekilde uzamasını teşvik etmek amaçlı alınması gereken bir mineraldir. Balık, süt ürünleri, fasulye, susam yağı, kabuklu yemişler tükettiğiniz durumda vücudunuz bol miktarda kalsiyum depolamış olur.
Bakır
Saçın doğal yapısını ve rengini korumaya yardımcı mineral bakır saç dökülmelerini önlemektedir. Yumurta, tavuk, karaciğer, kabuklu deniz hayvanları, yeşil sebzeler ve muz bakır içeren yiyeceklerdir. Doğru miktarda alınması durumunda bakır ihtiyacınızı gidermiş olursunuz.
İyot
Bozulması durumunda saç dökülmesi ile birlikte birçok hastalığa neden olmaktadır. Balık, deniz yosunları, esmer su yosunu, iyotlu tuz ve sarımsağın içerisinde iyot mevcuttur.
Manganez: saçın uzamasını teşvik edici önemli bir mineraldir. Manganez elde etmek için tam tahıllı gevrekler, kabuklu yemişler, fasulye, et, tavuk, avokado gibi yiyecekler tüketebilirsiniz.
Silis: saç köklerini güçlendirmeye yardımcı bu mineral aynı zamanda saç dökülmesini de engeller. Deniz mahsulleri, yeşil sebzeler, soya fasulyesi ve pirinç gibi yiyecekler tüketerek vücudunuzu silis bakımından zengin tutabilirsiniz.
Krom
Hipoglisemi ve hiperglisemiyle ilgili diyabet semptomlarını önleyen bu mineral saç dökülmelerini de engellemektedir. Karaciğer, tam tahıllı ekmek ve biftek içerisinde yüksek miktarda krom bulunur.
Demir
Saç dökülmesini engelleyen bu mineral aynı zamanda anemiyi de önlemektedir. Demir minerali hücrelere oksijen taşımakla görevli alyuvarlarda bulunan hemoglobin molekülünün içerisinde yer alır. Saç büyümesiyle birlikte vücutla ilgili birçok işlevi bulunmaktadır. Anemiye sebep olan semir eksikliği saç dökülmesinin en büyük nedenleri arasındadır ve kadınlarda daha sık görülür. Deniztarağı, kırmızı et, istiridye, mercimek, balık, tam tahıllar, kuru meyveler, yeşil sebzeler ve yumurta demir bakımından zengin ürünlerdir.
Potasyum
Saç uzamasını teşvik eden bu mineral dolaşımı da düzenlemektedir. Avokado, muz, hurma, incir, kahverengi pirinç, sarımsak, patates, kabuklu yemişler, patates ve yoğurt potasyum içeren zengin gıdalardır.
Selenyum
Kafa derisi ve cildin elastikiyetini korumaya yardımcı etkili bir mineraldir. Tam tahıllar, et, balık, ton balığı ve brokoli gibi yiyeceklerin içerisinde selenyum bulunmaktadır.
Çinko
Vücuttaki yüzlerce enzimin yapısında yer alan ve genellikle A vitamini ile birlikte saç sağlığını koruyarak yağlanmasını ve kurumasını önleyen yaşamsal bir mineraldir. Saç onarımında ve yapımında önemli bir role sahiptir. Ayrıca saç köklerinin etrafında bulunan yağ bezlerinin çalışmasına da yardımcı olur. Çinko eksikliğinin en sık görülen belirtisi saç dökülmesidir. Çinko desteğiyle saç dökülmesinin azaldığı çalışmalar sonucunda tespit edilmiştir. Diğer vitamin ve minerallerde olduğu gibi çinkonun da fazla alınması zararlıdır ve yine saç dökülmesine neden olur. Çinko ıspanak, istiridye, karides, ay çiçeği tohumu, tam tahıllar, kırmızı et, kabak çekirdeği, mantar, midye sığır eti, badem, yer fıstığı, bamya, bezelye, peynir, yoğurt, süt, kaju, yer fıstığı ve mercimek gibi gıdalar çinko açısından zengin gıdalardır.
