- Cilt Bakımı
- -
- 21 Ekim 2017
Şaşılık Tedavisi
Şaşılık Tedavisi
Özellikle küçük yaşlarda ortaya çıkan Şaşılık problemi günümüzde çok kolay tedavi edilebilen hastalıklar arasındadır. Şaşılık genel manada; her iki gözün, bir biri ile olan paralelliğini kaybetmesi sonucunda ortaya çıkar. İnsan gözünde 6 tane göz dışı kas bulunmaktadır. Bu kaslardan en az bir tanesinde güç kaybı veya güç fazlalığı oluştuğunda şaşılık meydana gelir. Şaşılık olan kişide, bazen tek göz karşıya bakarken diğeri ters tarafa veya yukarı veya aşağı bakabilir. Bazen ise her iki gözde de şaşılık bulunur. Her hastalık gibi şaşılık tedavisi için de erken teşhis ve zamanında müdahale gerekir. Geç kalan vakalarda bazen tedavi edilemeyen görme kayıpları yaşanmaktadır.
Şaşılığın Sebepleri
Sorunlu geçen hamilelikler, zor gerçekleşen doğumlar, çocukta görülen gelişim geriliği veya çocuğun küçükken geçirdiği bazı hastalıklar, şaşılığa sebep olabilmektedir. Ailesinde şaşılık bulunan çocuklarda veya akraba evliliği yapan ailelerde de şaşılık daha fazla oranda çıkar. Bazen çocuk 2 yaşına geldikten sonra şaşılık oluşabilir. Böyle durumlarda şaşılığa, göz bozuklukları sebep olur. Yine küçükken düşen çocuklarda, ateşli hastalık geçiren veya travma atlatan çocuklarda aniden şaşılık ortaya çıkabilmektedir. Bu şaşılıklar bazen geçici bazen ise kalıcı olabilir.
Belli Yaştan Sonra Ortaya Çıkan Şaşılık
Göz kaslarının, kontrolü beyindedir. Bu sebeple beyinde oluşan felç durumu göz kaslarının zarar görmesine ve şaşılık durumunun ortaya çıkmasına sebep olur. Bazen yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi hastalıklara veya kazalara ve şiddetli darbelere bağlı olarak ta ilerlemiş yaşlarda şaşılık ortaya çıkar. Böyle durumlarda şaşılığın tedavisi geçirilen hastalığın bıraktığı etkiye bağlı olacaktır. Göz sinirlerinde oluşan kalıcı felç durumu şaşılığın tedavi edilmesine engel olabilir.
Şaşılık Belirtileri
1- Gözler arasındaki paralelliğin kaybolması
2- Gözlerde aşırı sulanma
3- Başta veya gözlerde meydana gelen ağrılar
4- Cisimleri çift görme veya bulanık görme
5- Üç boyutlu görüntünün yok olması
6- Baş bölgesinin veya yüz bölgesinin tek yana dönük olması
Bebeklik Döneminde Oluşan Şaşılık
Bebeklik döneminde bazen geçici olarak göz kaymaları meydana gelebilir. Buna yalancı kayma adı verilir. Yalancı kayma; göz kapakları ve burun kökünün genişliği sebebi ile meydana gelen bir durumdur. Ve tamamen geçicidir, endişe etmeye gerek bulunmaz. Fakat tam olarak emin olabilmek için hemen bir göz doktoruna başvurmak gerekir. Yine dikkat edilmesi gereken hep aynı gözde kayma oluşmasıdır. Çünkü sürekli kayma meydana gelen gözde görme kaybı mevcuttur. Bu sebeple ailelerin yeni doğan bebeklerini sürekli gözetim altında tutması önerilir.
Şaşılık Tedavisi
Günümüzde yetişkin veya çocuk şaşılığının birçok tedavi yöntemi vardır. Fakat bu tedavinin başarılı şekilde yapılması için erken dönemde fark edilmesi oldukça önemlidir. Erken teşhis özellikle çocukluk döneminde meydana gelen göz kaymasını büyük oranda yok eder..
Optik Tedavi; Görme kusurları sonucunda oluşan şaşılığın tedavisinde kullanılır. Verilen bazı gözlükler sayesinde gözlerdeki kayma büyük oranda giderilir.
Ortopedik Egzersizler; İki gözde görme kaybını tekrar kazandırmak amacı ile evde uygulanabilir. Özellikle çocuklarda yapılan kapama hareketleri neticesinde şaşılık büyük oranda yok olacaktır.
Medikal Tedavi; Bazı ilaçlar kullanılarak yapılan şaşılık tedavisidir. Midriyatik ve miyotik bazı ilaçlar şaşılık tedavisinde başarı ile kullanılmaktadır.
Cerrahi Tedavi; Bebeklik döneminde ortaya çıkan ve diğer tedavi yöntemleri ile başarılı sonuç alınmayan vakalar için cerrahi tedavi uygulanır. Operasyonların amacı görme kaybının ortadan kaldırılması, çift görmenin engellenmesi ve kişinin dış görüntü olarak rahatlamasıdır. Günümüzde şaşılık tedavisi için oldukça başarılı cerrahi işlemler yapılmaktadır.