- Güzellik Maskeleri
- -
- 27 Mayıs 2016
Yavaş Karbonhidrat Diyeti
Geleneksel diyetler, kalori tüketiminin azaltılmasını ve hatta bazı öğünlerin tamamen atlanmasını tavsiye edebilir. Bununla birlikte, sağlıksız besinlerin yerine sağlıklı besinler tüketmek de daha sağlıklı kilo vermenizi sağlar. Yavaş karbonhidrat diyeti de şekerli karbonhidratların yerine vücuda daha uzun süreli enerji sağlayan lifli kompleks karbonhidratların tüketilmesini tavsiye eden bir diyettir.
Karbonhidratlar
Birçok popüler diyet, kilo vermek isteyen insanlara karbonhidrat tüketimini bırakmayı önerir. Ancak, sağlıksız karbonhidratların tüketimini azaltmak ve bunların yerine sağlıklı “yavaş” karbonhidratlar tüketmek daha önemlidir. Cleveland Kliniği ’ne göre, kontrollü karbonhidrat tüketimi, karbonhidratlardan tamamen uzak durmak anlamına gelmiyor. Karbonhidratlar vücudun ana enerji kaynağıdır ve günlük kalori alımının neredeyse yarısı karbonhidratlardan temin edilir.
Yavaş Karbonhidrat Diyeti
Yavaş karbonhidrat diyeti, günlük öğünlerinizin ve atıştırmalarınızın içine daha çok kompleks karbonhidrat ekler. Bu tip karbonhidratlar “iyi” ya da sağlıklı olarak tanınır çünkü bu karbonhidratlar, kan şekeri seviyesini dengeli olarak yavaşça arttırır. Ayrıca; beyninize, kaslarınıza ve hücrelerinize istikrarlı ve kademeli olarak enerji sağlar. Tam tahıllar, yulaf ezmesi, kahverengi pirinç, baklagiller, mercimek, sebze ve meyveler yavaş karbonhidratlara örnek olarak verilebilir.
Hızlı Karbonhidratlar
Hızlı ya da basit
karbonhidratlar, hızlıca sindirilen ve özümsenen karbonhidratlardır ve kan şekeri seviyesinin aniden yükselip aniden düşmesine yol açar. “Bugünün Psikolojisi Dergisi”ne göre beslenme düzeninizde çok fazla basit karbonhidratın bulunması; düşük enerji seviyesi, zihinsel tembellik ve aşırı açlık gibi sorunlara yol açar. Basit karbonhidratlar ayrıca, kilo alımına ve tip 2 şeker hastalığı gibi kronik hastalıklara sebep olabilir. Hızlı karbonhidrat içeren yiyecekler; fırında pişmiş tatlılar, beyaz ekmek, beyaz makarna, beyaz pirinç, cips ve patates gibi şekerli veya nişastalı yiyeceklerdir.
Öğün Atlamak
Kilo vermek amacıyla bir öğünü atlamak, beslenme düzeninizde olumsuz etkilere yol açabilir ve hatta fazladan birkaç kilo almanızı sebep olabilir. MayoClinic.com tavsiyesine göre, kalori alımını azaltmak amacıyla bir öğünü atladığınızda vücudunuz, enerji seviyesini daha verimsiz bir şekilde korur çünkü açlık sırasında kan şekeri seviyenizde aşırı değişiklikler gerçekleşmektedir. Ayrıca, bir öğünü atladıktan sonra acıkma hissi duyabilirsiniz ve bu durum, yanlış yiyecek çeşitlerini aşırı miktarda tüketmenize sebep olabilir.
Yavaş Karbonhidrat Diyeti
Yavaş karbonhidratlı besinlerin tüketimi, enerji seviyenizi sabit tutar ve aşırı açlığınızın dizginlenmesine yardımcı olur. Bu tarz besinleri tüketmeniz de kilo vermenize yardımcı olabilir çünkü vücudunuz, bu besinlerden elde ettiğiniz şekerleri özümserken ve sindirirken oldukça fazla efor sarf eder. Yavaş ya da kompleks karbonhidratlar lif bakımından da zengindir ve bu yüzden, sizi uzun süre boyunca tok tutarlar. Bu da demektir ki yavaş karbonhidrat diyeti ile kilo vermek için öğün atlamaya veya kalori tüketimini azaltmaya değil doğru besinleri tüketmeye ihtiyacınız vardır.